Halfeldolgozás

A magyarországi halfeldolgozás nagyon koncentrált, 2022-ben az AKI adatbázisa a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) engedélyezett élelmiszer előállító létesítményeinek nyilvános listája, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatbázisa, valamint a korábbi felmérések alapján 47 halfeldolgozó létesítményt tartalmazott, melyből 29 cég valóban végzett halfeldolgozást vagy hamarosan megkezdi tevékenységét, míg 18 cég esetében nem áll rendelkezésre ezzel kapcsolatos információ. Sajátos helyzet hazánkban, hogy a haltermeléssel foglalkozó vállalkozások azok, amelyek meghatározóak a halfeldolgozásban is annak ellenére, hogy megtalálhatók önálló, csak halfeldolgozással és halforgalmazással foglalkozó üzemek is.

Az AKI 2018. évre vonatkozó felmérésében 24 vállalkozás vett részt, melyek adatai alapján a hazai feldolgozás összesített teljesítménye – az import és a hazai, illetve a tengeri és az édesvízi alapanyagok együttes szerepeltetésével, továbbá a kizárólag kiszerelés váltást, átcsomagolást végző vállalkozásokat nem tekintve – 2018-ban megközelítőleg 6.400 tonna volt . A feldolgozott hal 11%-a tengeri eredetű és zömében fagyasztott. Az édesvízi feldolgozás mintegy 90%-a (kb. 5200 tonna) hazai eredetű (61%-a afrikai harcsa, 20%-a ponty, 7,5%-a busa, és 11,5%-a egyéb halfaj). A feldolgozóüzemek által előállított termékek közül legjelentősebb a csomagolt, fagyasztott és hűtött haltörzs, majd a halszelet és a halfilé friss és fagyasztott formában. További jellemző előállított termék a halászléalap és kocka, a halkonzerv, a füstölt hal, a pácolt hal, a halpép, valamint a hidegkonyhai készítmények készítésére alkalmas termékek .

Kapcsolódó linkek:

Bajcshal

Szarvas-Fish